For deg som er nybegynner i klikker trening:

"Touch" og "Target"

Har du kondisjonert klikkerlyden for din hund og vil begynne med trening, anbefaler vi "Touch" eller øvelser ved hjelp av et "Target" som en begynnelse. Slik får du litt rutine i bruk av denne metoden. 

 

"Touch"

Du står klar med godbiter i lommen og en klikker i den ene hånden. Den andre hånden holder du noen centimeter foran hundens snute. Idet hunden berører din hånd med snuten, klikker du og gir en godbit (eller kaster godbiten på bakken).  Deretter gjentar du øvelsen, men nå holder du hånden i litt større avstand fra hunden. Berøring - klikk - godbit. 

Slik fortsetter dere i noen få minutter. Hunden vil rask lære, at berøringen (Touch) fører til klikk og belønning.

Agility utøvere bør kanskje være tilbakeholdene med denne øvelsen. De fleste hunder føler det som behagelig å ta kontakt med førerens hånd. Når denne handlingen blir ofte belønnet (forsterket) kan den bli en vane. Dette kan føre til at du får berøringsfeil i konkurranser.

 

"Target"

Å la hunden berøre et "target" går omtrent like greit. Du kan gjerne bruke en brusflaske, men dette kommersielle target retter seg alltid selv opp etter en berøring, kulen på toppen vipper fram og tilbake, og er derfor attraktiv for hunden. Hunden blir nysgjerrig når du setter et target ned på bakken og vil umiddelbart snuse på den.  Derfor må du være klar til å klikke og belønne med en gang. Deretter skal hunden berøre kulen (flaskekorken) om og om igjen. Berøring - klikk - belønning akkurat på samme måten som ved "touch". 

 

Etter hvert bør du gjøre oppgaven vanskeligere: Du inntar en posisjon i større avstand fra target, eller du kaster godbiten etter hver berøring og klikk lenger borte og i forskjellige retninger.

Tilbake